Neurogram® 1, de Perfectionist

De Perfectionist is van nature een optimist. Hij ziet van alles hoe mooi of goed het had kunnen zijn. ’s Ochtends wanneer de Perfectionist op staat dan ziet hij wat voor een prachtige dag het zou kunnen worden. Helaas wordt die graad van perfectie al vanaf de eerste minuut niet gehaald.

Het gevolg is dat de Perfectionist teleurgesteld raakt. Het had zo mooi kunnen zijn, maar het bleek allemaal anders te lopen. Zoals altijd. En de Perfectionist geeft hierbij dan vooral zichzelf de schuld. Had hij het maar zelf gedaan dan was het misschien allemaal wel goed gekomen. In ieder geval een stuk beter dan wanneer anderen het gedaan hadden. Hoe meer de Perfectionist erover nadenkt, hoe kwader hij of zij wordt. Maar ja, de Perfectionist vindt dat je wel netjes en beschaafd moet blijven volgens de geldende normen van de maatschappij. En dus kropt hij het nog maar even op.

Op die manier ontstaat er een snelkookpan van woede in de Perfectionist. Elke keer komt er weer een druppel bij, totdat de emmer overloopt. En hoewel de Perfectionist dan nog bozer is op zichzelf, uit hij die woede vooral naar andere mensen toe. Zij hebben immers van alles en nog wat verkeerd gedaan.

De omgeving schrikt nogal van de Perfectionist. De Perfectionist zelf denkt dat hij slechts rustig en kalm vertelt wat iemand verkeerd gedaan heeft. Maar voor de omstanders lijkt het meer of de derde wereldoorlog is uitgebroken. Type I mensen onderschatten hun eigen agressie.

Gelukkig ontdekt de Perfectionist onder die druk, meer wat hij nu zelf wil. In plaats van dat er van alles en nog wat moet, blijkt type I toch ook dingen zelf te willen. Die worden vooral duidelijk tijdens zo’n ruzie moment. Pas dan vallen de puzzelstukjes in elkaar en komen de gevoelens naar boven.

Dan wordt het de Perfectionist duidelijk dat het toch wel heel belangrijk is om ook leuke dingen te doen. Feestjes, leuke dingen doen, samen zijn met je partner. Daar vindt de Perfectionist zijn rust. En vanuit die rust, kan de Perfectionist dan beginnen te leren hoe dingen echt perfect gedaan kunnen worden: met een goed gevoel een acht halen, in plaats van steeds de tien+ te moeten halen.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com