Neurogram® 6, de Loyalist

De Loyalist is evenals de Analist een nadenkend type. Bang om dingen verkeerd te doen, twijfelt hij lang voordat hij tot actie komt. Waar de Analist echter de boeken in duikt, zal de Loyalist juist aan andere mensen vragen wat zij zouden doen. Uiteindelijk trekt de Loyalist echter wel zijn eigen conclusies.

Dit nadenken komt voort uit het concrete gevaar dat de Loyalist om zich heen ziet en voelt. Hij kijkt altijd goed waar de nooduitgang is en hoe hij zichzelf snel in veiligheid kan brengen.

De Loyalist is iemand die vriendelijk overkomt en ook, na enige twijfel, zijn of haar vriendschap voor lange tijd geeft. Wat daar echter achter steekt, is weer de angst van de Loyalist. Hij denkt dat je maar beter vrienden kan maken, dan vijanden.

Om de wereld veilig te maken, wil de Loyalist deze vatten in een model. Elke situatie of probleem wordt een stuk makkelijker als er hier een bepaald schema ontdekt wordt.

Maar dit is precies de valkuil van de Loyalist. Door te veel te focussen op de gedachtes en de gedachtewereld, mist de Loyalist het onderliggende gevoel. Veel beter is het om met de juiste NLP technieken dit gevoel veilig te stellen.

Op die manier vindt de Loyalist de kracht om de wereld tegemoet te treden.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com