Neurogram® 7, de Levensgenieter

De naam zegt het al: type VII is een echte levensgenieter. Iemand die vaak lacht en behoorlijk druk is met leuke dingen doen. Als hij hoort dat vrienden ergens iets organiseren, dan is de Levensgenieter eigenlijk meteen al bang om het te gaan missen. Hij zal er dan ook veel aan doen om toch langs te komen. Vandaar dat de agenda van type VII vaak overvol is.

De Levensgenieter lijkt soms wel een jong aapje dat met veel plezier door de jungle slingert. Maar schijn bedriegt. Ons aapje heeft als het ware een onzichtbare radar ingebouwd waarmee hij kan zien waar zich de tijgers en de leeuwen bevinden in de jungle. Terwijl het dus lijkt alsof hij vrij en vrolijk door de jungle slingert, probeert het aapje eigenlijk vooral weg te blijven van dreigend gevaar. De Levensgenieter heeft namelijk een vermijdende persoonlijkheid.

Dus waar de type VII zegt geen problemen te hebben of zelfs maar te kennen, is het feitelijk meer het weglopen voor problemen en het ontkennen hiervan.

Daarnaast is type VII goed in staat om geweldige plannen uit te denken. De Levensgenieter vindt deze plannen dan zo mooi dat hij of zij vol verve deze plannen gaat verkopen aan omstanders. Omstanders die de ingewikkelde plannen eigenlijk niet begrijpen, maar toch gegrepen worden door het enthousiasme van de VII. En dat terwijl de Levensgenieter zelf heimelijk sterk kan twijfelen aan de haalbaarheid van de plannen.

Het is daarom van belang voor Levensgenieters om stevig met beide voeten in de realiteit te staan. Daarvoor kunnen ze goed wat feitelijkheid van de type V, de Analist, gebruiken. Pas wanneer zij realistisch en eerlijk omgaan met zowel hun plannen als hun problemen, dan zal de Levensgenieter groeien. Niet alleen leveren realistische plannen minder problemen op, maar is de snelste manier om problemen op te lossen, ze daadkrachtig aanpakken. Niet ervoor weglopen, hoe leuk het ook lijkt.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com