Neurogram® 2, de Helper

De Helper is een trots iemand. Ondanks het vaak slechte eigenbeeld, is de Helper toch vaak te trots om aan te geven dat er dingen niet goed gaan. De Helper heeft een sterke behoefte aan liefde en aandacht. Hij is er zich dan ook zeer wel van bewust wat anderen in de omgeving van hem of haar denken.

De Helper is ervan overtuigd dat wanneer hij een ander helpt en bijstaat, dat die ander daarom van de Helper gaat houden. Vandaar dat de Helper altijd klaar staat om te helpen. Maar niet tot in het oneindige. Wanneer iemand stelselmatig geen aandacht en liefde teruggeeft, komt degene in de zogenaamde “Uit-groep” terecht. Zolang iemand in de “In-groep” zit, is geen moeite de Helper te veel. Maar zit je in de “Uit- groep” dan kun je wat de Helper betreft letterlijk doodvallen.

Doordat de Helper zich zo bewust is van het oordeel van de ander, is hij vooral met zijn of haar image bezig. Uiterlijk is belangrijk. Goede baan. Verleidelijk. Desalniettemin kent de Helper momenten van grote emotionele opvliegers. Als vanuit het niets kan hij dan in huilen uitbarsten. Even gemakkelijk kan er later ook weer gelachen worden.

Toch is het goed wanneer de Helper minder mensen gaat helpen en juist meer controle krijgt over de emotionele buien. Zodat op die manier de Helper ontdekt dat het toch vooral belangrijk is om te leren dat je zelf de bron bent van je goed en niet goed voelen. Hierdoor vermindert de Helper de afhankelijkheid van anderen en wordt het minder belangrijk hoe zij over hem denken.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com