Neurogram® 9, de Bemiddelaar

Mocht je tot nu toe in veel van de types wel iets zien , dan is de kans groot dat jouw type, type IX de Bemiddelaar is. De Bemiddelaar ziet namelijk zeer goed de waarde van een ieders standpunt. Dus wanneer hij de verschillende types voorbij ziet komen dan herkent hij zich daar vaak in.

Toch is de Bemiddelaar een geheel eigen type en niet een samensmelten van de andere acht types. De Bemiddelaar ziet het liefst dat iedereen vrienden van elkaar is. Hij kan echt niet tegen ruzies. Wanneer deze ruzies tussen kennissen of vrienden van de Bemiddelaar plaats vinden, dan zal hij zich ook zeker inspannen om beide partijen weer op één lijn te krijgen.

De Bemiddelaar is een doener die van uitstellen houdt. Hij of zij heeft de neiging om dingen pas op het allerlaatste moment te doen. Gelukkig is type IX wel in staat om dan heel veel energie vrij te maken zodat het toch nog op tijd af komt.

Doordat de Bemiddelaar zo goed de waarde van iemand anders standpunt inziet, dreigt het gevaar dat de Bemiddelaar als het ware de agenda van de ander overneemt. Daarom is het verstandig voor type IX’s om telkens wanneer ze enthousiast worden voor nieuwe plannen, zich goed af te vragen: “Is dit wat ik werkelijk wil, of neem ik het enthousiasme van iemand anders over?”

Tenslotte is de Bemiddelaar de echte helper van het Neurogram. Geen ander type, en zeker niet type II, de Helper zelf, is zo onbaatzuchtig. De Bemiddelaar staat bijna altijd klaar voor de ander en is ook vaak diegene die naar een ongeluk toesnelt om te helpen.

Al enig idee welk type het beste bij je past? Pas op met te snel voor een type te kiezen. In de praktijk blijkt het beter te werken wanneer je enige tijd twijfelt en eerst de hele procedure doorloopt voordat je tot een definitieve keuze komt. De rest van dit boek helpt je daarmee.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com