Neurogram® 8, de Baas

Wie is de Baas? De Baas is een echte doener. Iemand die van aanpakken en hard werken houdt. De reden dat hij of zij zo’n bezige bij is, komt omdat de Baas ergens niet mee om kan gaan. Dit is geen verrassing uiteraard, want dit geldt voor elk Neurogramtype.

De Baas kan niet omgaan met woede. Terwijl hij zelf vindt dat ze “slechts” discussiėren en kalm en rustig aan de ander uitleggen wat die verkeerd gedaan heeft, heeft de ander juist het gevoel dat de derde wereldoorlog is uitgebroken. De baas heeft de neiging om zijn of haar eigen agressiviteit te onderschatten. Toch zit er ook veel positiefs aan deze agressiviteit. Niet alleen is de Baas erg geschikt om ervoor te zorgen dat de regels en normen binnen een gezin, een bedrijf of club goed nageleefd worden, maar heeft hij ook een sterk sociaal rechtvaardigheidsgevoel. Als de zwakkeren in de verdrukking komen, dan is de Baas er als de kippen bij om op te treden. Zo nodig fysiek.

De Baas is sterk lichamelijk ingesteld. Wanneer hij ziek is dan vindt de type VIII mens dat veel erger dan de andere types. Alsof de eigen machtsbasis onder de Baas wordt weggeslagen.

Op momenten van stress heeft de Baas de neiging zich af te zonderen en een beetje chagrijnig ergens mee te gaan frommelen. Wie hem of haar stoort kan dan ook meestal rekenen op een afstandelijke niet meewerkende houding.

Wanneer de Baas ontspant, dan wordt hij of zij echter een stuk behulpzamer. Dit werkt ook omgekeerd: wanneer de Baas mensen gaat helpen, ontspant hij aanzienlijk. De Baas is echter ook een grote stijfkop. Hem hiervan overtuigen is dan ook geen makkelijke zaak. Maar dat gevecht geeft wel spektakel op de workshop, dus laat ze maar komen, die 8-en.

Passage uit: "Het Neurogram®: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" - ISBN: 9789460510298

(Het Neurogram® is een geregistreerd trademark van Tiouw.com BV)
© 2009 tiouw.com